Pyszne, zdrowe, fasolowe CIASTO CZEKOLADOWE

Pyszne ciasto czekoladowe bez dodatku tłuszczu i cukru? To możliwe! Właśnie wyjęłam z piekarnika cudowne, dietetyczne ciasto kakaowe na bazie fasoli. Całe, czyli ok 14 kawałków, zawiera 1650 kcal (jak więc nie trudno policzyć 1 porcja to zaledwie 117 kcal). Ponadto jest to świetne źródło białka roślinnego z czerwonej fasoli (co powinni docenić zwłaszcza wegetarianie). Co ważne, smak fasoli jest kompletnie niewyczuwalny! Po takie rekomendacji, aż żal nie spróbować… ;)

Składniki:

  • fasola czerwona – 375 g suchego ziarna
  • banan (dojrzały) – 1 sztuka
  • jogurt grecki light – 2 łyżki
  • jajka – 2 sztuki
  • 3 łyżki stewi (ja używam Stewi z erytrytolem „Zielony listek”)
  • ziarna słonecznika – 30 gram
  • kakao  niskotłuszczowe – 2 duże łyżki
  • cynamon – 1 płaska łyżka
  • 1 aromat rumowy (10 ml)
  • proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki

Wykonanie:

  1. Fasolę – moczymy w wodzie przez ok 12 godzin (aby uniknąć wzdęć), a następnie gotujemy do miękkości, odcedzamy i studzimy.
  2. Białko – ubijamy na pianę.
  3. Fasolę, banana i jogurt – blendujemy.
  4. Żółtka, słodzik, kakao, cynamon, aromat i proszek do pieczenia – wsypujemy do fasoli i miksujemy.
  5. Do masy dodajemy słonecznik i dokładnie mieszamy.
  6. Pianę z białek – dodajemy i mieszamy.
  7. Uzyskaną masę przelewamy do keksówki silikonowej (lub innej, ale wyłożonej papierem do pieczenia).
  8. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 60 minut (przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem czy jest już upieczone).

Smacznego!

 

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Powrót do góry