Chińczyk w stylu light

…czyli makaron konjac z kurczakiem i fistaszkami. Ten przepis to, jak na razie, mój numer jeden, jeśli chodzi o wariacje z makaronem shirataki (konjac) w roli głównej. Połączenie kurczaka, orzeszków ziemnych, pomidorów, papryki i bakłażana, przyprawione świeżymi ziołami, to danie idealne. I oczywiście, jak to na nasz blog przystało – niskokaloryczne. Nie martwcie się jednak, że będziecie głodni, gdyż wysoka zawartość białka i nieco zdrowego tłuszczu, gwarantują uczucie sytości na dłużej.

konjac kolaż

Składniki:

  • makaron konjac fettuccine (kupisz w e-sklepie diet-food.pl)
  • 250 gram mięsa z indyka lub kurczaka
  • 2 łyżki fistaszków
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 papryczka chilli
  • 1/2 bakłażana
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • ząbek czosnku
  • sos rybny
  • sos sojowy
  • dymka
  • świeża kolendra
  • łyżeczka sezamu (opcjonalnie, ja tym razem nie dodałam)

Wykonanie:

  1. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu
  2. Mięso pokroić na niewielkie kawałki, a następnie podsmażyć na suchej patelni
  3. Paprykę pokroić na cieniutkie paseczki, a bakłażana na plasterki. Pomidorki przekroić na pół, natomiast chilli drobno posiekać. I całe to towarzystwo wrzucić na patelnię z mięsem
  4. Odcedzony makaron konjac wrzuć na patelnię.
  5. Dodać sos rybny, sos sojowy, skrojoną dymkę i kolendrę. Wszystko wymieszać i razem poddusić, Na koniec można posypać łyżką sezamu.

Danie wychodzi palce lizać, gwarantuję!

1 Komentarz 6 Komentarzy

    1. XSka Odpowiedz

      Makaron gotuje się 4 minuty, kurczak podsmażamy przez ok 5 min. W tym czasie kroimy warzywa. Po połączeniu wszystkiego dusimy to na patelni przez jakieś 10 minut. Całość zajmie nie więcej niż 20 minut :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Powrót do góry