Dietetyczna czekolada domowej roboty! Słodka rozpusta bez wyrzutów sumienia.

Dziś coś na osłodę mojej skandalicznej, ponad tygodniowej, nieobecności na blogu. Pewnie myślicie, że po wygranej w konkursie spoczęłam na laurach i nie chce mi się pisać. Nic z tych rzeczy. Powodem tej absencji były nieziemskie upały, które postanowiłam przetrwać na działce. Piękna mazowiecka wieś położona w strefie bezinternetowej. Ba, nawet komórki tracą zasięg. Można naprawdę się zrelaksować i naładować akumulatory (ale tylko w przenośni, bo o samochód też tam nie łatwo ;) ) To jednak nie koniec wakacyjnej laby, bo już jutro lecimy z Leo do Budapesztu, co niezwłocznie po powrocie dokładnie, na nasz dietetyczno-fitnesowy sposób, zrelacjonujemy. Wracając jednak do obiecane słodkiej niespodzianki, mam dla Was rewelacyjny przepis na przepyszną niskokaloryczną czekoladę.

Składniki :

  • 200 g odtłuszczonego mleka w proszku
  • 100 g serka homogenizowanego naturalnego bez tłuszczu (np.Maćkowy)
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 łyżka niskotłuszczowego kakao
  • 1 łyżka słodzika w proszku do smaku (np. Stevia z erytrytolem z Zielonego Listka)
  • Ulubione dodatki do smaku np. żelki bez cukru, orzechy, migdały, rodzynki, suszona żurawina, suszone banany, itp

Mleko i serek homogenizowany podgrzewamy w garnku (cały czas mieszając!), a gdy jest już lekko ciepłe zdejmujemy z palnika. Następnie dodajemy mleko w proszku i kakao. Całość mieszamy na jednolitą masę  (najlepiej mikserem). Na końcu dodajemy słodzik i ulubione dodatki. Masę przekładamy do foremek i do lodówki, a najlepiej do zamrażarki (wersja z lodówki przypomina bardziej blok czekoladowy, natomiast po kilku godzinach w zamrażarce osiąga idealną, czekoladową konsystencję).

Całość (bez dodatków) to 830 kcal, a 100 g porcja to niespełna 220 kcal. W porównaniu do tabliczki czekolady (ok 500 kcal / 100 g) znacznie mniej energii, a co najmniej tyle samo przyjemności :)

1 Komentarz 14 Komentarzy

    1. XSka Odpowiedz

      Naprawdę! Jest pyszna! Wersja z zamrażarki smakuje wspaniale i bardzo podobnie do mlecznej czekolady, a wersja z lodówki jest dużo lepsza niż klasyczny blok czekoladowy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Powrót do góry