Lekko, szybko, TRUSKAWKOWO!

Truskawki, ach truskawki… Czy ja już kiedyś wspominałąm jak bardzo je lubię? Sama się dziwie, ze w tym sezonie jeszcze o nich nie pisałam. Właściwości tych przepysznych owoców są nie do przecenienia, a żeby nie być gołosłowną odsyłam do artykułu  – http://wystarczychciec.pl/spieszmy-sie-jesc-truskawki-szybko-odchodza/

Tyle teorii, pora na praktykę, a dokładniej na najprostszy, najsmaczniejszy i najmniej kaloryczny deser jaki widział świat. Potrzebujecie jedynie trzech składników i sprawnego zamrażalnika. Gotowi do dzieła? To zaczynamy!

Składniki:

  • truskawki (ok.1/2 kg)
  • dip lub syrop czekoladowy Walden Farms
  • jogurt grecki 0% (najlepiej Piątnicy) – 150g

Wykonanie:

  1. Umyte i pozbawione szypułek truskawki przecinamy na pół i układamy w pojemniku o płaskim spodzie (ja zrobiłam to w zwykłej okrągłej miseczce do przechowywania żywności).
  2. Jogurt mieszamy z 1/3 dipu/syropu Walden Farm i polewamy nim truskawki
  3. Tak przygotowany deser wkładamy do zamrażarki na ok. 3 godziny.

Oczywiście proporcje jogurtu i dipu/syropu można modyfikować, w zależności od upodobań, natomiast czas mrożenia zależny jest od ustawień temperatury – chodzi o to, by jogurtowo-czekoladowa polewa miała już stałą konsystencję, a truskawki były jeszcze miękkie.

Prawda, że proste? A do tego jakie pyszne!

Tagged under:

1 Komentarz 3 Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Powrót do góry