Moje! kochane! Zakopane!

Cały ubiegły tydzień spędziliśmy w najcudowniejszym miejscu na świecie, czyli Zakopcu. Jeżdżę tam od dzieciństwa przynajmniej na tydzień-dwa w roku. Zazwyczaj jest to sierpień lub wrzesień, kiedy pogoda w górach wydaje się być pewniejsza, a przynajmniej mniej burzowa. W tym roku postanowiliśmy jednak skorzystać z zapowiadanych bezchmurnych dni i powspinać się troszkę po Tatrach. Taki aktywny wypoczynek nie tylko świetnie wpływa na kondycję, ale genialnie regeneruje  (zwłaszcza, gdy ktoś, podobnie do autorki tego tekstu, nie potrafi usiedzieć w miejscu). Warto też zwrócić uwagę na inne zdrowotno-urodowe korzyści płynące z wędrówek. Godzina intensywnego chodzenia po górach to ok. 400-700 spalonych kalorii (w zależności m.in. od płaci i masy ciała), a biorąc pod uwagę, że wejście na większość dwutysięczników to 2-3 godziny pod górę i niemal tyle samo w dół to wydatek energetyczny sięga kilku świeżutkich, jeszcze ciepłych pączków z Baru Jagoda na Krupówkach (do jedzenia których rzecz jasna nie namawiam ;) ). Dodatkowe korzyści to doskonle wymodelowane łydki, uda i pośladki (oczywiście po tygodniowym wypadzie w Tatry nie będziesz mieć pupy a la J.Lo, czy Beyoncé, ale to zawsze jakiś dobry początek).

Nagrodą za taki wysiłek są za też przepiękne widoki, a dla smakoszy pyszne oscypki. Poza owczymi serami i mnóstwem mniej zdrowych, ale jakże pysznych słodkości, którymi są kuszeni turyści błąkający się po Krupówkach  („Jagoda”! ;) ), polecam najfajniejszą rybną knajpę w jakiej byłam,  czyli Górskiego Pstrąga. Jeśli czytacie bloga regularnie to pewnie zauważyliście, że na punkcie ryb mam hopla, co w praktyce oznacza, że pochłaniam je kilogramami, przyrządzam na różne sposoby, a jedząc na mieście celuję w restauracje, gdzie poza standardowym łososiem i dorszem znajdę w karcie jakąś ciekawą rybną propozycje. Dlatego też, gdy kilka lat temu po raz pierwszy natknęłam się na Górskiego Pstrąga i zobaczyłam, że przygotowują go tam na 70 sposób to zupełnie ,,odpłynęłam”. Piękne, świeżutkie okazy prosto z hodowli w Kuźnicach, grillowane lub smażone, w filetach bądź w całości, z przeróżnymi dodatkami albo soute… każdy znajdzie coś dla siebie. Ja polecam filet z grilla (porcja ok 300-400 g) w sosie żurawinowo-morelowym, do tego talerz surówek (komponujesz i nakładasz je samodzielnie, a wybór dość przyzwoity), jakiś komponent węglowodanowy i idealny posiłek gotowy ;)

zakop15Chociaż Górski Pstrąg słynie, jak sama nazwa wskazuje, właśnie z pstrągów to możesz tu zamówić również inne ryby (łososia, solę, halibuta, tuńczyka), a także dania mięsne, począwszy od kurczaka aż po dziczyznę. Dziczyzna to rzecz jasna rarytas (i to bardzo zdrowy rarytas), ale jakoś trudno mi się do niej przekonać. Nie powiem co prawda, że nie próbowałam, i że mi nie smakowała, ale nie popieram kłusownictwa, wiec staram się nie wspomagać tego ,,biznesu”. Poza tym jaki sens iść do rybnej knajpy i zamawiać mięso? Jeśli już koniecznie chcecie spróbować dobrej pieczeni z dzika czy sarny, lub tradycyjnej dla góralskiej kuchni jagnięciny lub baraniny to polecam Watrę. Świetna knajpa znana chyba każdemu, kto choć raz był w Zakopcu  i to nie tylko z dobrego jedzenia w przystępnej cenie, ale też  (a może głównie) z dancingów i muzyki na żywo. Codziennie od 19.00 można tu potańczyć w rytm kultowych przebojów (granych na żywo), a w czwartki organizowane są koncerty popularnych wykonawców – my trafiliśmy ma Baciary (po ilości gości i ich entuzjazmie wnioskuję, że to znana podhalańska kapela, co mnie zresztą nie dziwi, bo grali całkiem nieźle). Watrę polecam każdemu, kto lubi taniec, dobrą zabawę i weselne klimaty. A na zakończenie kilka ;-)  zdjęć tego co w górach najważniejsze, czyli… gór. Wszystkie zdjęcia są oczywiście autorstwa Leo.

Mięguszowiecka Przełęcz pod Chłopkiem

zakop151

 

Świnica i Zawrat




Szpiglasowy Wierch

zakop153








Przełęcz pod Kopą – Kasprowy (spacer granią)

zakop154


1 Komentarz 11 Komentarzy

  1. Podróżniczka Odpowiedz

    Tak jak Ty zakochana jestem w górach. Co roku razem z rodziną wybieramy się na wycieczkę w jakieś góry. W tym roku zdecydowaliśmy się na Karpaty. Jak oglądam Twoje zdjęcia to już nie mogę się doczekać naszej wycieczki. Uwielbiam wędrować po szlakach górskich, dodaje mi to mnóstwo energii. Tak jak Ty zawsze uwieczniamy nasze wyprawy na zdjęciach, jest pamiątka i są wspomnienia.

  2. XSka Odpowiedz

    Zdjęcia to podstawa, bez nich wiele wspomnień uleciałoby z głowy. A największa frajda to dzielić się nimi z innymi, móc pokazać jak tam jest pięknie, zmotywować do podobnych podróży. Jest tylko jeden minus – nie oddają do końca przestronności i głębi górskiego krajobrazu – pewne rzeczy są zarezerwowane tylko dla oka i nawet najlepszy obiektyw nie jest w stanie tego uchwyć (i to jest właśnie ta nagroda, która czeka na wszystkich, którzy wdrapią się na szczyt)

  3. Artur Odpowiedz

    Widoki świetne i pogoda chyba była w sam raz na góry- ani za ciepło ani za zimno :) Ja w tym roku miałem czas tylko na 5 stawów i Szpiglasowy -kusiła iść dalej ale rozum podpowiadał że niema co się forsować z moim brakiem kondycji :) Z kulinariów zdziwił mnie sos morelowo-żurawinowy do ryby- to na serio pasuje do rybci?

  4. Aniela Odpowiedz

    Zakopane i ogólnie ten widok Tatr jest nadzwyczajny. Warto do Zakopanego się wybrać. Jeśli chodzi o mnie to idealne miejsce na odpoczynek. Minusem jednak dla mnie jest zbyt długie korki na zakopiance.

  5. Martynka Odpowiedz

    Świetne widoki, kocham góry i Zakopane :) Zawsze kiedy jestem w tym mieście odwiedzam moja ulubiona restaurację Karczme po Zboju. urozmaicona karta dań, każdy coś sobie znajdzie. Mi najbardziej przypadł do gustu placek po zboju, genialny!
    Polecam serdecznie

  6. Drecz Odpowiedz

    Uwielbiam zakopane, ale noclegi i bazy wypadkowe – zawsze w okolic, wszędzie i tak blisko, a taniej i spokojniej. Jak komuś zalezy na standardzie wysokim, to polecam http://www.kopieniec.pl/ – w Murzasichle, okolica cudna, pokoje duże, jedzenie pyszne a zdjęcia od nich mówią same za siebie jak to wygląda : )

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Powrót do góry