Prawie jak biszkopt

Niedawno pisałam o dobroczynnych właściwościach owoców jagodowych, a dziś mam pomysł na wkomponowanie ich w zdrowy, niskokaloryczny posiłek. Jagody i maliny położymy na wierzchu otrębowo-białkowego placka a la biszkopt (to porównanie wynika przede wszystkich z grubości placka).

2015-09-05_14.46.35Przepis na placek otrębowo-białkowy:

  • białka jaj- 5 sztuk
  • otręby owsiane – 70 g
  • zapach migdałowy
  • słodzik – Stawia z erytrytolem z Zielonego listka – 1/2 łyżeczki
  • cynamon – 1 łyżeczka
  • odrobina oleju (najlepiej w sprayu)
  • owoce jagodowe
  1. Białka ubijamy na sztywno
  2. Do ubitych białek dodajemy słodzik, aromat i cynamon, a następnie miksujemy.
  3. Do otrzymanej masy dodajemy otręby i mieszamy łyżką.
  4. Patelnię teflonową rozgrzewamy i spryskujemy olejem
  5. Masę z pkt 3 wylewamy na rozgrzaną patelnię i smażymy wolno pod przykryciem po 5 minut z każdej strony
  6. Gotowy placek wykładamy na talerz i dekorujemy owocami jagodowymi

Smaczne, zdrowe i sycącego!

1 Komentarz 4 Komentarzy

  1. Ula Odpowiedz

    Sam placek już wygląda smakowicie. Ja widzę go z niewielką ilością bitej śmietany i bananami. Może niezbyt dietetycznie ale raz nie zawsze :)

  2. Natalia Odpowiedz

    Świetny pomysł z tym „biszkoptem”! Na pewno wypróbuję w weekend, ale przed udekorowaniem owocami posmaruje go owocowym twarożkiem albo dżemem, żeby nie był suchy :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Powrót do góry