Szarlotka bez tłuszczu i cukru

Święta już za dwa tygodnie, więc pora zacząć myśleć o przygotowaniach. Dziś na warsztat, a raczej na blachę, bierzemy szarlotkę. Jej smak i zapach jest dla mnie wyjątkowy, bo kojarzy się z dzieciństwem, kiedy Boże Narodzenie było bajecznym, wyczekiwanym cały rok czasem. Nie mówię, że teraz nie jest, ale odkąd zdemaskowałam Mikołaja świat przestał być filmem Walta Disneya… i dlatego trzeba go sobie czasem osładzać, a najlepiej służą temu domowe wypieki, w tym moja  ulubiona szarlotka. Klasyczna jej wersja choć pyszna, jest niestety bardzo kaloryczna. Na szczęście są sposoby, aby nieco ją odchudzić. Wiem, że takie dietetyczne słodkości to przed Świętami dość śliski grunt, bo przecież zjeżdżają się goście i chcemy zaproponować im same pyszności, a ciasto bez masła i cukru może nie zachwycić  przyzwyczajonej do tradycji rodzinki. Dlatego właśnie wstawiam ten przepis już dziś, żebyście zdążyli wypróbować przed Świętami i przekonać się na własnej skórze, a raczej podniebieniu, jak cudowne to ciasto. Jestem przekonana, że zasmakuje też wszystkim sceptykom dietetycznej kuchni, bo jeśli ich nie powiadomicie, na pewno się nie zorientują, że właśnie zjedli coś zdrowego. Ciasto jest delikatne w smaku, wilgotne, słodkie… słowem niebo z gębie! Do tego jedynie 750 kcal, i to nie w jednym kawałku, ale w całej blaszce ciasta!

Składniki:

  • 4-5 jabłek
  • 110 g mąki pełnoziarnistej
  • 2 jajka
  • 75 ml mleka 0,5%
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżki stewi w proszku
  • 1 cytryna
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki kardamonu
  • szczypta soli
  • erytrytol w pudrze (opcjonalnie)
  1. Zmiksuj dokładnie jajka ze słodzikiem, stewią, skórką z cytryny i szczyptą soli.
  2. Jabłka obierz, pokrój w plasterki i skrop sokiem z cytryny.
  3. Połącz mąkę z cynamonem, kardamonem i proszkiem do pieczenia.
  4. Całość chwilę miksuj, a następnie dodaj większość jabłek i wymieszaj łyżką.
  5. Otrzymaną masę przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra – dół).
  6. Piecz ok. 35 min (sprawdź patykiem czy już gotowe – jeśli patyk włożony w środek ciasta będzie suchy tzn. że już ok).
  7. Po wystygnięciu można posypać erytrytolem z pudrze.

Smacznego :)

1 Komentarz 3 Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Powrót do góry