Tołpyga w pomidorach

Już kiedyś miałam okazję spróbować tej ryby, ale nie przypadła mi do gustu. Jednak podczas ostatnich zakupów zauważyłam ją w sklepowej zamrażarce i pomyślałam, że spróbuję przyrządzić ją raz jeszcze – tym razem w pomidorach. Nie byłam nastawiona na spektakularny sukces, ale miło się zaskoczyłam efektem. Naprawdę mi smakowała. Nie stała co prawda moją ulubioną rybą, ale chętnie jeszcze powtórzę ten przepis.

Tołpyga to ryba o średniej wartości kalorycznej – ok 130 kcal/100g, ale nie ma niestety zbyt wiele białka – jedynie 11g/100g, za to prawie 10 g tłuszczu (dla porównania: miruna ma prawie 16 g białka i tylko 1g tłuszczu, a łosoś choć dość tłusty – 13,5 g tłuszczu to ma aż 20 g białka).

Przepis na  TOŁPYGĘ PIECZONĄ W POMIDORACH

Składniki:2015-01-15_21.09.33

  • tołpyga (filet)
  • pomidor
  • kwasek cytrynowy
  • koperek
  • bazylia
  • tymianek
  • sól, pieprz

  

1Filet z tołpygi posypujemy kwaskiem cytrynowym ,bazylią, tymiankiem, solą i pieprzem. Następnie obkładamy pokrojonym na plasterki pomidorem.

 

2Tak przygotowaną rybę wkładamy do żaroodpornego naczynia, przykrywamy folią aluminiową i dajemy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15-20 min.

 

3Zdejmujemy folię aluminiową i wkładamy rybę z powrotem do piekarnika na kolejne 15 min na termoobiegu.

 

4Podajemy np. z brokułami.

2015-01-15_21.07.52

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Powrót do góry