Tortilla zamiast pizzy

Dziś Międzynarodowy Dzień Pizzy, więc postanowiłam zrobić jej dietetyczną wersję na niskowęglowodanowym placku do tortilli. Kupiłam takie w sklepie produktami light już jakiś czas temu, ale nie miałam okazji żeby się tym zająć. Kiedy więc dowiedziałam się jakie ,,święto” dziś mamy od razu przypomniałam sobie o tych blatach. Nakroiłam mnóstwo warzyw, wzięłam ser mozzarella light i serek Philadelphia light. Następnie zadowolona z siebie,  jaka to ja nie jestem kreatywna kuchareczka,  naładowałam wszystko na placek do tortilli, który miał posłużyć za spod do mojej dietetycznej pizzy i włożyłam wszystko do nagrzanego piekarnika. Po 10 minutach wyjęłam, nie mogąc doczekać się kiedy wreszcie skosztuję tego wspaniałego wynalazku i… klapa totalna! Brzegi może i chrupiące,ale cały środek do niczego. Ciasto zrobiło się potwornie mokre, rozciapciane i obrzydliwe.

2015-02-10_01.24.35

To zdjęcie sprzed włożenia do piekarnika, wyglądało cudnie, a wyszło… szkoda gadać :(

 Ja się jednak tak szybko nie poddaję dlatego podjęłam jeszcze jedną próbę przygotowania pysznego dania z placka do tortilli. Tym razem jednak użyłam go zgodnie z przeznaczeniem. Wyszło przepysznie. Przepis banalny, ale po dzisiejszych eksperymentach doszłam do wniosku, że czasem nie warto kombinować bo można przekombinować ;)

PRZEPIS NA TORTILLĘ Z WOŁOWINĄ, MOZZARELLĄ, PIECZARKAMI I WARZYWAMI:

  • Lavash XXL wraps (placki do wrapów)
  • szynka wołowa
  • mozzarella light
  • pieczarki
  • papryka żółta
  • papryka czerwona
  • por
2015-02-10_01.26.51

Pomidorki miały być do pizzy. Do tortilli ich nie włożyłam, żeby znów wszystko nie zmiękło.

 

Placek przekroiłam na pół, posmarowałam serkiem Philadelphia i położyłam na to resztę składników, które uprzednio pokroiłam w plasterki lub paseczki (jak na zdjęciu). Zawinęłam na kształt wrapa, położyłam na blaszce do pizzy i włożyłam do nagrzanego do 200 st.C. piekarnika na ok 10 min (po 5 min ustawić na termoobieg). Wyjęłam i gotowe. Prawda, że proste? :)

2015-02-10_01.26.01

1 Komentarz 3 Komentarzy

    1. XSka Odpowiedz

      Ciasto do tortilli też można zrobić samemu (tak byłoby najzdrowiej), ale jeszcze nie opracowałam żadnego fajnego przepisu (jak już do tego dojdę to na pewno pojawi się na blogu).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Powrót do góry