Zalety diety roślinnej (wegańskiej)

Dieta roślinna (wegańska) oznacza, że ​​duża część posiłku pochodzi z żywności pochodzenia roślinnego.

Owoce i warzywa są często pierwszą rzeczą, która przychodzi nam na myśl, gdy myślimy o żywieniu roślinnym.

Według niektórych badań tylko 15% naszej populacji jest w stanie sprostać minimalnemu wymogowi dziennego zapotrzebowania na owoce, a jeszcze mniej (10%) na warzywa.  Eksperci w dziedzinie żywienia na całym świecie są zgodni co do tego, że niedostateczne spożycie owoców i warzyw przyczynia się do epidemii otyłości i chorób przewlekłych związanych ze złym odżywianiem, zwłaszcza w naszym kraju.

Raport opublikowany przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) zaleca, aby dzienne spożycie 400 g owoców i warzyw przyczyniło się do zapobiegania chorobom przewlekłym, takim jak cukrzyca, choroby serca, nowotwory i otyłość.  Aby spojrzeć na to z perspektywy, 1 pomidor to około 75 g, podczas gdy średniej wielkości ziemniak to około 150 gramów.  W przypadku owoców średnie jabłko waży około 150 g, a małe kiwi około 75 g.

Błonnik

W diecie typowego Polakabrakuje błonnika.  Zaleca się spożywać od 25 g (kobiety) do 38 g (mężczyźni) błonnika dziennie. Niestety, spożywamy średnio 15 g dziennie.  To nie wystarcza większości z nas i może mieć negatywny wpływ na jelita i powodować zaparcia lub hemoroidy.
Według badań zwiększenie spożycia błonnika może pomóc w zapobieganiu i zmniejszaniu chorób serca, cukrzycy i raka okrężnicy.

Można znaleźć dwa rodzaje błonnika, rozpuszczalne w wodzie i nierozpuszczalne w wodzie.  Błonnik rozpuszczalny w wodzie można znaleźć w owocach, warzywach, roślinach strączkowych, owsie i otrębach.  Ponieważ rozpuszczalny w wodzie błonnik wchłania wodę podczas trawienia, może pomóc zmniejszyć lub zapobiec zaparciom.  Wiadomo również, że błonnik obniża poziom cholesterolu we krwi.

Jeśli chodzi o włókna nierozpuszczalne w wodzie, można je znaleźć w owocach, warzywach, produktach pełnoziarnistych i wielu zbożach, w tym w brązowym ryżu.  Nierozpuszczalny błonnik nosi tę nazwę, ponieważ pozostaje niezmieniony podczas trawienia i wspomagający trawienie, zachęcający do regularnego ruchu w jelitach.

Oto przybliżona ilość błonnika znajdującego się w różnych pokarmach pochodzenia roślinnego:

– ½ szklanki czarnej fasoli, 7 g
– ½ szklanki gotowanych brokułów, 5 g
– 1 Jabłko, 4 gr
– ½ szklanki otrębów zbożowych (bez cukru), 14 g
– 1 szklanka ugotowanego brązowego ryżu, 3,5 grama
– 1 szklanka płatków owsianych, 4 g

Przeczytaj także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *